Izrael vylúčil akékoľvek zmeny v mierovej dohode s Egyptom z r. 1979

23.09.2012 Celý región

Tel Aviv 23. septembra (TASR) - Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman dnes vylúčil akúkoľvek možnosť zmien v mierovej zmluve s Egyptom, uzavretej v roku 1979 v americkom Camp Davide.

Egypťania "by nemali klamať seba ani druhých," povedal pre izraelský rozhlas. Reagoval tak na výzvy z Egypta na úpravu mierovej zmluvy, obmedzujúcej počty vojakov, ktorých môže Egypt rozmiestniť na Sinajskom polostrove pri hraniciach s Izraelom. V oblasti narastajú násilnosti.

Islamistická skupina Ansar Beit al-Makdis sa prihlásila k najnovšiemu útoku na izraelskom území, pri ktorom v piatok zomreli štyria ľudia - izraelský vojak a traja militanti, a ďalší vojak bol zranený.

Egyptský prezident kritizoval americkú vládu za podporu diktátorov Blízkeho východu

Nový egyptský islamistický prezident Muhammad Mursí odchádza na prvú návštevu USA od svojho zvolenia do funkcie v júni tohto roka. V New Yorku sa zúčastní na Valnom zhromaždení OSN. V rozhovore pre noviny The New York Times Mursí kritizoval americké vlády za podporu, ktorú poskytovali diktátorom na Blízkom východe. A vyzval USA na zmenu politiky, ktorá by zahŕňala aj samostatný štát pre Palestínčanov.

"Pokým sa nesplní sľub mieru a spravodlivosti pre Palestínčanov, dovtedy zostane zmluva nesplnená," citovala stanovisko egyptského prezidenta k mierovej zmluve s Izraelom, ktorú sprostredkovali Spojené štáty, britská BBC.

Na základe mierovej zmluvy z r. 1979 sa Izrael zaviazal odovzdať Egyptu Sinajský polostrov, ktorý obsadil v Sedemdňovej vojne v roku 1967, za podmienky, že Egypt obmedzí počty vojakov v oblasti. Poslednú časť Sinaja Izrael odovzdal Egyptu v roku 1982.

Násilnosti sa vystupňovali

V posledných mesiacoch sa však vystupňovali násilnosti na Sinaji, kde islamskí militanti tam útočia na egyptské bezpečnostné sily a tiež útočia cez hranice v Izraeli.

Židovský štát dočasne povolil Egyptu posilniť svoju vojenskú prítomnosť na Sinaji, aby tam obnovil poriadok a zamedzil násilnostiam.

Lieberman však odmietol možnosť akýchkoľvek stálych zmien dohody z Camp Davidu.
 

Vyberte región